Een wat? Ja, een seksleven….
Het is 00.00 uur en je slaapt net goed en wel ja hoor, daar hoor je de baby weer huilen. Je voelt je borsten ‘aanschieten’ en je moet uit bed voor een fles, borstvoeding en een luier. De volgende ochtend voel je je gebroken, maar begint alles weer van voor af aan. Maar wat een schattige baby. Je bent hoteldebotel op dit nieuwe leven. En wat houdt je partner veel van de baby.
Maar dan ineens kom je erachter dat je voor dat de baby er was ook iets van een seksleven had. Misschien tijdens de zwangerschap iets minder dan gehoopt, maar toch een heus seksleven. Hoe ga je dit nu weer oppakken met je partner nu je geen bloed meer verliest, de baarmoedermond gesloten is en jullie beide het gevoel hebben het wel weer eens te willen proberen? Je kunt er met je partner over praten, er echt tijd voor vrijmaken, ook al klinkt dat misschien gek. Voorzichtig aftasten wat fijn is en wat niet en dit vooral zonder te veel druk.
Het oppakken van het seksleven na de bevalling is voor veel koppels een belangrijke kwestie omdat dit ook bijdraagt aan het aangaan van een oprechte relatie met je partner (1). De bevalling kan op haar beurt weer leiden tot veranderingen in je lichaam en functieveranderingen denk bijvoorbeeld aan je bekkenbodemspieren. In de periode na je bevalling kunnen pijn tijdens het vrijen, gebrek aan seksueel verlangen, vaginale droogheid of het niet kunnen bereiken van een orgasme een rol spelen in de seksuele disfunctie. De kans dat de problemen zich voordoen na de zwangerschap is groter dan tijdens de zwangerschap. Uit studies blijkt dat 91,3% van de vrouwen last heeft van postpartum seksuele problemen (2), dat is dus de overgrote meerderheid! Denk eens aan je vriendinnen; wie van hen heeft jonge kinderen en wie van hen heeft het wel eens over deze problemen gehad met jou? Dat zullen er niet veel zijn? We leven nog altijd met veel taboes rondom seksualiteit en bevallingen. En dat terwijl deze problematiek zoveel voorkomt en zo bepalend is voor je kwaliteit van leven. Wij vrouwen moeten hier echt met elkaar of met een expert over praten. Dit zijn belangrijke zaken!
Dus gaat het na de geboorte van jullie kind even niet zo lekker met jullie seksleven dan kan ik, als consulent seksuele gezondheid, vaak al snel met jullie tot de oplossing van het probleem komen.
- Aliakbari SA, Safarzadeh S, Bayat F, Pormehr-Yabandeh A, Dashti S, Roozbeh N, Banaei M. Related factors of domestic violence: a population-based research.
- Acele EÖ, Karaçam Z. Sexual problems in women during the first postpartum year and related conditions. J Clin Nurs. 2012;21(7-8):929–37.
Santine
Andere posts van Santine
Er zijn geen berichten gevonden voor de opgegeven query parameters.