De maandelijkse periode, de Menses, de winterweken, de horrorweek, de sluit-mij-maar-op week of een week net als alle andere. Voor iedereen is deze week anders, maar bijna alle vrouwen met vrouwelijke voortplantingsorganen krijgen hiermee te maken. Gedurende mijn leven, ik ben ondertussen al 38, heb ik de menstruatie op verschillende manieren beleefd. De eerste keer was een feest, nu was ik namelijk groot en volwassen. Dat feest duurde welgeteld een uur. Daarna realiseerde ik me dat ik die avond een zwemtraining had. Ik ging gelijk de strijd aan met het inbrengen van een tampon. Na flink wat pogingen en tips van mijn moeder en zus, was het eindelijk gelukt. Maar in de periode erna heb ik het vooral ervaren als hinderlijk, gedoe, gehannes met verband en tampons. Verschrikkelijk als ze weer eens door de schoolgang rolden als je iets zocht in je tas. De pil, vooral het doorslikken van de pil, was een uitkomst.
Vele jaren later kwam de wens voor kinderen. Ik kwam er toen pas achter wat voor een negatieve impact de pil had op mijn humeur en mijn zin in vrijen. De eerste menstruatie, na het stoppen van de pil, voelt als een startsignaal. Maar iedere menstruatie die volgt, is een steeds hogere horde om te nemen. Die wordt gekenmerkt door verdriet en teleurstelling. Waardoor de wens om je in je bed te nestelen met drie repen chocolade iedere keer groter wordt. Tot het moment dat de menstruatie uitblijft.
Na een bevalling is de menstruatie vaak langer, heftiger en intenser. Iets wat ik serieus niet wist voor ik kinderen kreeg. Het blijkt echter een van de goed verborgen geheimen van een moeder te zijn. Hierdoor kwam mijn afkeer voor de menstruatie weer terug. Tot ik het boek “De Cyclus Strategie” van Maisie Hill las. Ineens viel het kwartje op zijn plek. Ik mag eigenlijk wel zeggen, honderd kwartjes vielen op zijn plek. In simpele taal, legt zij uit hoe hormonen werken, hoe je cyclus zich reguleert en welke invloed lichaamsbeweging en voeding hebben op je cyclus. Maar bovenal liet ze zien dat de cyclus veel goede dingen met zich meebrengt en dat de menstruatie een moment is van bezinning (en veel eten). Maar vooral dat iedere fase zijn eigen voordelen heeft en dat een regelmatige cyclus een graadmeter is van je eigen gezondheid.
Tegenwoordig hanteer ik ook haar tips. Zo sport ik in het tweede deel van mijn cyclus en eet ik anders dan in het eerste deel van mijn cyclus. Ik merk dat mijn menstruatie weken hierdoor echt aanzienlijk makkelijker verlopen. Ook gebruik ik nu de menstruatiecup, echt een uitvinding is dat en ook nog eens milieuvriendelijk.
Hierna komt nog de fase van de overgang, maar deze ga ik nu met een stuk meer vertrouwen tegemoet…