Door mijn lange relatie heb ik dikwijls het gevoel geen enkele voelspriet meer te hebben voor seksuele aantrekking. Ondanks dat ik mij wel bewust ben van mijn eigen seksualiteit heb ik toch het idee dat ik ook een tattoo draag op mijn voorhoofd, het woord “bezet’’. Ondanks mijn denkbeeldige tattoo was het dan dus ook wonderlijk dat ik het volgende mee maakte, namelijk, een enigszins bewuste flirt. In het begin had ik dit niet door, maar terugkijkend op de situatie was er waarschijnlijk een vorm van aantrekkingskracht. Ik vraag me nu af; “Waarom dacht ik dat het zoiets dergelijk was?” Nou ten eerste, ik was me ervan bewust waar hij zich ten opzichte van mij bevond. Bij het kiezen van mijn zitplaats in een voor mij onbekende groep, kwam ik onbewust bij hem aan tafel gaan zitten. Zijn aanrakingen maakten mij verlegen en mijn wangen kleurden rood. Ik was me aanvankelijk niet bewust van deze reactie. Het zette me aan het denken: wat is seksuele aantrekkingskracht nu eigenlijk?
Seksuele aantrekkingskracht kan worden omschreven als een intens gevoel van verlangen (zin, libido, drift of lust) of als een magneet door iemand worden aangetrokken op seksueel gebied. Het is een biologisch en psychologisch fenomeen dat voortkomt uit een complexe interactie van hormonen, emoties, persoonlijke voorkeuren en fysieke aantrekkingskracht. Seksuele aantrekkingskracht is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder biologische, psychologische, culturele en sociale invloeden. Het kan veranderen over de tijd en tussen verschillende relaties.
Seksuele aantrekkingskracht en intimiteit kunnen worden beïnvloed door een eerste ontmoeting, zoals beschreven in de theorie van de love map. De love map is een soort blauwdruk in de hersenen van alles wat met seksualiteit en seksuele relaties met anderen te maken heeft. In hoeverre de inhoud van die ‘map’ uiteindelijk ook tot expressie komt, hangt af van de kans dat iemand heeft om de eigen love map in gedrag vorm te geven. En hoe dat vervolgens lukt hangt weer af van de houding van de familie, sociale omgeving, maatschappij en cultuur en religie. Er is inmiddels overtuigend bewijs dat alles in de love map aan het einde van de kinderjaren vast ligt en in essentie onveranderbaar is. In een volgende blogpost zal ik nog dieper ingaan op hoe deze blauwdruk in de kinderjaren wordt gevormd.
Je hebt ook nog een biochemische seksuele aantrekkingskracht door geur. Deze verwijst naar de rol van feromonen in het aantrekken van seksuele partners. Feromonen zijn chemische stoffen die worden uitgescheiden door het lichaam en die worden gedetecteerd door het reukorgaan van andere mensen, vooral tijdens interactie. Echter moet ik hier wel bij noemen dat het gebruik van hormonale anticonceptie dit mogelijk zou kunnen verstoren.
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die suggereren dat feromonen kunnen bijdragen aan seksuele aantrekkingskracht. Sommige studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot mannen die een andere immuniteit genotype hebben (MHC-complex) dan zijzelf, waarschijnlijk omdat dit leidt tot meer genetische diversiteit van het immuunsysteem bij hun nakomelingen. Dit kan worden opgespoord door middel van geur. Het is belangrijk om op te merken dat hoewel feromonen bij sommige diersoorten een belangrijke rol spelen bij het aantrekken van partners, het bewijs bij mensen gemengd is en er nog veel onderzoek moet worden gedaan om de exacte rol van feromonen om de menselijke seksuele aantrekkingskracht te begrijpen.
Echter gold voor mij wel dat destijds, en dan spreek ik over ongeveer 15 jaar geleden, de professor die hier een lezing over gaf op een seminar mij enorm geprikkeld heeft in de biologie en seksuologie. Ik vond zijn lezing over een onderzoek naar bezwete shirts van mannen die ze aan heteroseksuele vrouwen lieten ruiken, gecombineerd met hun dna-profiel fascinerend. Ik herinner mij dit seminar inhoudelijk nog zo goed dat ik denk dat daar mijn interesse is begonnen.
Blijf je toch tegen problemen aanlopen in seksualiteit, zoals problemen met seksuele aantrekking, minder opwinding of verminderd verlangen. Overweeg dan om mijn hulp als consulent seksuele gezondheid in te schakelen. De behandeling zal volgens het biopsychosociale model verlopen. Hierbij zal aandacht worden besteed aan het lichamelijke en psychologische en sociale deel met jou en/of met je partner erbij.