Als ik een introductiegesprek houdt (een anamnese afneem) vraag ik cliënten altijd of ze een sport beoefenen.. Sporten ze: vinden ze dit fijn en hoe vaak ze dit doen. Vaak valt het mij op dat ze het vreemd vinden, want wat heeft dit nu met seksualiteit te maken?
Voor deze blogpost interviewde ik mijn vriendin en coach Tineke van der Meulen. Zij is eigenaar van MLAB in Utrecht. Een gym waar je in de vorm van groepslessen o.a. Crossfit, krachttraining kunt beoefenen. Hier maken we ‘gewone mensen Ongewoon sterk’. Dit doen ze op hun geheel eigen manier, waarbij ze lichaam en geest verbinden op een speelse manier.
Sport kan een positieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen, en dus ook hun seksuele gezondheid. Daarom dus de interessante vraag over hoe sport en seksualiteit elkaar beïnvloeden.
Omdat regelmatige lichaamsbeweging, zoals sporten, kan helpen bij het verbeteren van de algehele fysieke gezondheid van personen, inclusief je seksuele gezondheid, vraag ik Tineke hoe zij kijkt naar de rol van sport in de algemene gezondheid van de mens.
Tineke: Sport heeft de magische kwaliteit om fysieke, mentale en sociale gezondheid aan elkaar te verbinden. Het is een manier om te verbinden, een vorm van zelfexpressie, een momentje voor jezelf, een uitlaatklep en daar komen alle fysieke gezondheidsredenen nog bij. Ook is het makkelijker om een gezonde leefstijl te onderhouden wanneer je sportieve doelen hebt. Sporten met weinig slaap of te veel/weinig eten in je systeem, is geen feestje.
Voor mij betekent gezondheid dat ik rust in mijn hoofd heb, kracht in mijn lijf en lol in mijn leven. Dit is een bredere opvatting van gezondheid die beter werkt voor mij. Ik zie te vaak mensen die hun ‘gezondheid’ laten bepalen door hun gewicht en of ze vaak ziek zijn. Voor mij hoort daar nog bij: een gevoel van vervulling bij, energiek wakker worden, zin in seks, een sociaal leven, een krachtig lijf dat doet wat ik wil en waarop ik durf te vertrouwen.
Een gezond mens zit lekker in zijn vel maar ook lekker in zijn hoofd. Dit werkt ook zeker door in je seksuele leven. Tijdens onze lessen besteden we veel aandacht aan je connectie met je lichaam. De vraag is hier niet ‘hoe ziet het/ik eruit?’ maar ‘hoe voelt het?’. Door mindful te bewegen ontstaat er een mind-muscle-connectie, dit is je vermogen om je eigen lichaam van binnenuit te voelen en te bedienen. Een noodzakelijke vaardigheid voor krachttraining die doorwerkt in het dagelijkse leven. Zo leer je stress veel makkelijker te herkennen aangezien dit veel meer in je lichaam zit dan in je hoofd. Maar ook de positieve intieme momenten worden hierdoor makkelijker, je kunt je lichaam namelijk al voelen.
Een sterk lichaam hebben zorgt er ook voor dat je meer vertrouwen ervaart van je lichaam waardoor je avontuurlijker durft (en kunt) zijn.
We weten ook dat sport kan bijdragen aan het bevorderen van de mentale gezondheid van mensen, hierdoor ervaren ze minder stress, angst of depressieve gevoelens. Ik weet dat jullie bij MLAB een intake doen voordat mensen bij jullie komen trainen. Kun je een schatting maken hoeveel mensen bij jullie komen om hun mentale gezondheid te verbeteren of wordt hier niet over gesproken?
Tineke: De meeste mensen die bij ons komen trainen voelen zich slap en dat zijn ze zat. Ze willen sterker worden en daarbij zien we ook dat mensen ‘sterker in hun schoenen’ willen staan. Vooral tijdens corona merkten we dat mensen veel eenzaamheid ervaarden en zagen we veel mensen met burn-out klachten. Veel mensen zijn hier zelf heel openhartig over, iets waar wij veel aandacht aan besteden, want we kunnen hier het lichaam niet los zien van de geest. Deze beïnvloeden elkaar meer dan de meeste mensen realiseren. Holistisch werken is dan ook heel belangrijk. Veel systemen werken zo nauw samen dat we op basis van iemands fysieke klachten kunnen omschrijven wat voor mentale klachten mensen ervaren.
Ik ervaar fysiek zwaar sporten zelf soms juist als stressvol in plaats van ontspannend. Hoe gaan jullie hier in de gym mee om? Zijn er meer mensen die hier tegenaan lopen? Zie je dit meer bij een bepaalde groep klanten?
Tineke: Grof gezegd zien we twee types in de gym. Mensen die ‘gewoon gaan’, zonder verwachtingen en met plezier. En mensen die heel streng zijn voor zichzelf, je kunt hier de interne dialoog van het gezicht aflezen. Het hoofd roept harder dan de spieren branden. Het is voor ons de uitdaging deze laatste groep te helpen door ze uit hun hoofd en in hun lijf te brengen.
Ik zie in mijn behandelingen een grote groep vrouwen met veel stress. Die zoveel op hun bordje hebben, dat tijd voor zichzelf of voor sport er vaak bij insluipt. Wat zou jij deze groep adviseren?
Tineke: We zien veel mensen met ‘motivatieproblemen’, die het niet voor elkaar krijgen om 2x per week te sporten. In mijn optiek zijn dit geen ‘motivatieproblemen’ maar juist het tegenovergestelde. Dit zijn mensen die al hun energie en aandacht in anderen stoppen. Aan het einde van de dag is er dan niet meer voor hun zelf over. Juist dan is het belangrijk om te gaan sporten. Zeker na een drukke dagen op het werk of met de kinderen. Het hoofd is dan wel op, maar het lichaam heeft dan juist spanning opgebouwd. De waarde van zorgeloos het lichaam bewegen is gigantisch.
Sport kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe relaties op te bouwen. Dit kan bijdragen aan een gezonde seksuele relatie met een partner. Ken jij voorbeelden van relaties die bij jullie in de gym zijn ontstaan?
Tineke: In onze gym trainen veel stellen (met of zonder kinderen) maar vormen soms ook stellen. Mensen die recent verhuisd zijn naar Utrecht vinden via de community van Crossfit snel nieuwe vrienden. Maar ook mensen die veel vanuit huis werken kunnen zo de eenzaamheid bevechten. Tijdens de lessen houden we genoeg ruimte voor een beetje gezelligheid, maar vooral na de lessen en tijdens de vele andere activiteiten die we organiseren, zien we dat mensen echte vriendschappen (en meer) ontwikkelen.
Over het algemeen is sport een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en kan het bijdragen aan een positieve seksuele ervaring en een gezonde seksuele relatie. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen verschillend is en dat fysieke activiteit niet voor iedereen hetzelfde effect heeft op hun seksuele gezondheid. Het is belangrijk om naar het lichaam te luisteren en om eventuele zorgen of problemen met een expert op het gebied van seksuele gezondheid te bespreken. De behandeling zal volgens het biopsychosociale model verlopen. Hierbij zal aandacht worden besteed aan het lichamelijke en psychologische en sociale deel met jou en/of met je partner erbij.
Santine