Enige tijd geleden werd ik geïnterviewd door Janneke van der Meulen, topsporter en schrijver van het boek de Win-win methode. In deze podcast spraken we uitgebreid over seksualiteit. Hoe ik seksuoloog ben geworden en wat ik nu precies doe bij myFEMMA en LEVA-plein. Janneke vroeg mij in deze podcast naar haar verandering in verlangen tijdens de zwangerschap, deze waren namelijk veel hoger dan ‘normaal’. Bij sommige vrouwen wordt het verlangen naar seks meer wanneer ze in verwachting zijn en bij andere minder. Hoe komt het dat het zo verschilt?
In mijn vorige blog had ik het vooral over seks na de zwangerschap, maar deze blog gaat over seksualiteit tijdens de zwangerschap. Wist jij dat veel vrouwen kampen met seksuele problemen (ook wel seksuele disfunctie genoemd) tijdens de zwangerschap. Voor de meeste mensen is een goede seksuele gezondheid erg belangrijk! En dit kan ook van grote invloed zijn op je leven. Maar wat als je seksleven ineens tijdens je zwangerschap gaat tegenvallen? Het gaat vaak helaas niet over ‘een weekje’ geen seks. Seksuele gevoelens fluctueren gedurende het leven, maar zeker tijdens de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap verandert er veel, zowel lichamelijk als geestelijk. Naast de factoren die kunnen zorgen voor een verandering in je seksleven zijn schuldgevoelens over je seksuele activiteit, verandering van je lichaamsbeeld, verminderd gevoel van charme voor de echtgenoot, angst voor het verwonden van het ongeboren kind, angst voor abortus of vroeggeboorte. Uit onderzoek blijkt dat de seksuele disfunctie wisselt per zwangerschapstrimester. Het 3e semester geeft de meeste disfunctie, het komt dan bij ongeveer 69% van de vrouwen voor. Aan de andere kant geeft het 2e trimester ook het meeste seksuele drive in vergelijk met het 1e en 3e trimester. Het voorkomen van problemen na de bevalling is nog veel groter, maar daar schrijf ik over in een ander blog.
Sommige vrouwen ervaren ook het omgekeerde; namelijk een toename in verlangen tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam aanzienlijke hormonale veranderingen, waaronder een toename van oestrogeen en progesteron. Deze hormonen verhogen de bloedstroom naar het bekkengebied en de gevoeligheid van de borsten vergroten, wat bij sommige vrouwen kan leiden tot een toename van seksueel verlangen. De verhoogde bloedtoevoer naar het bekkengebied tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot een verhoogde gevoeligheid en opwinding. In het 3e trimester kan door de hoge druk van de baby op het bekken de gevoeligheid weer wat verminderen. Bij de meeste vrouwen is er wat meer vaginale afscheiding, wat de boel allemaal wat beter smeert. Sommige vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap een positieve verandering in hun lichaamsbeeld en zelfvertrouwen. Onlangs vroeg ik een zwangere vriendin; “‘Hoe voel je je?” en haar reactie was moe en dik. Dus nogmaals voor iedereen is het dus heel verschillend en blijkbaar maakt het ook nog uit in welke periode van de zwangerschap je het vraagt.
Bovendien kan de emotionele intimiteit met de partner toenemen door de gedeelde ervaring van zwangerschap, wat een positief effect kan hebben op het seksuele verlangen. Het ervaren van positieve prikkels tijdens een zwangerschap doe je ook door middel van het fit houden en ontdekken van je eigen lichaam. Het fit blijven en met name ook aandacht voor de bekkenbodem dragen bij aan positieve hormonen, toename van energie en fijner gevoel over jezelf. Dit komt de seksualiteit weer ten goede. Hiervoor verwijzen we je graag naar de website van Bevallen & Door. Online leer en zie je alles waardoor jij positief naar jezelf kan kijken.
Het verschilt dus zo van mens tot mens dat het jammer is dat we er nog altijd niet veel met elkaar over praten. We leven nog altijd met veel taboes rondom seksualiteit, zwangerschap en bevallen. In mijn gesprekken hoor ik vaak dat seksualiteit verandert, beleving en behoeft ook. Dit heeft een relatie met de hormonale en lichamelijke veranderingen en emotionele processen. Tijdens een zwangerschap zie je soms dat penetratie seks voor één van beide niet meer wenselijk of prettig is. Hiermee dooft soms ook de gehele seksuele interactie. Het samen in contact blijven en bespreken van intimiteit en seksualiteit kan ons helpen om onze seksualiteit anders vorm te geven
En dat terwijl deze problematiek zoveel voorkomt en zo bepalend is voor je kwaliteit van leven. Wij vrouwen moeten hier echt met elkaar of met een expert over praten. Dit zijn belangrijke zaken! Dus gaat het in de zwangerschap even niet zo lekker met jullie seksleven, dan kan een behandelaar bij myFEMMA vaak al snel met jullie tot de oplossing van het probleem komen. Heb je behoefte aan ervaringsverhalen van andere en of een verdieping van je seksualiteit in de vorm van een retraite kijk dan op LEVAplein.nl